1
دانشجوی دکترای فقه و مبانی حقوق، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
2
دانشیار، گروه الهیات، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
چکیده
در رویکرد متعارف به موضوع شناسی مسائل مستحدثه این موضوعات را به حسب مرجع تشخیص، جزو موضوعات تخصصی قرار می دهند، لذا مرجع تشخیص چنین موضوعاتی با کارشناس است و همچنین چون درعصر شارع ، این موضوعات وجود نداشته اند و متعلق حکمی از احکام شرع نشده اند،در حیطه مالا نص فیه قرار میگیرند.فقهای ما با پذیرفتن اصل کلامی، اصل جاودانگی شریعت و بیان قاعده ی اشتراک تکلیف، در پی ایجاد روشهایی برای استنباط احکام و تطبیق آنها بر موضوعات مستحدثه بر آمدند که این روش ها عبارتند از: اندراج موضوع مستحدثه تحت یکی از عناوین فقهی یا تمسک به عمومات و اطلاقات و یا اصول عملیه. در این نگاه به نظاممند بودن و جهت داری موضوعات کارشناسی توجهی نمی شود. از منظر شهید صدر موضوع شناسی مسائل مستحدثه لازمه ای دارد و آن این است که از آنجایی که موضوع مستحدثه پیش رو فقه نظام های اجتماعی می باشند و هر نظامی اجزایی دارد و موضوعات برآمده از این نظام ها را باید به صورت نظام مند تحلیل کرد. هرچند شهید صدر مانند رویکرد سنتی خاصیت علم را کاشفیت از واقع و تبیین آن می داند، اما ایشان با طرح مفهوم مکتب و حاکمیت مکتب بر علم، قائل به جهت داری نظامات اجتماعی می شوند و لذا نمی توان به صرف حجیت قول کارشناس، کارشناسی موضوعی را امری خنثی و فاقد جهت دانست.
سعیدی ابواسحاقی, محسن, & بهمن پوری, عبدالله. (1401). بررسی تطبیقی رویکرد شهید صدر با رویکرد سنتی فقها در موضوع شناسی مسائل مستحدثه. مطالعات میانرشتهای تمدنی انقلاب اسلامی, 1(4), 57-75.
MLA
محسن سعیدی ابواسحاقی; عبدالله بهمن پوری. "بررسی تطبیقی رویکرد شهید صدر با رویکرد سنتی فقها در موضوع شناسی مسائل مستحدثه". مطالعات میانرشتهای تمدنی انقلاب اسلامی, 1, 4, 1401, 57-75.
HARVARD
سعیدی ابواسحاقی, محسن, بهمن پوری, عبدالله. (1401). 'بررسی تطبیقی رویکرد شهید صدر با رویکرد سنتی فقها در موضوع شناسی مسائل مستحدثه', مطالعات میانرشتهای تمدنی انقلاب اسلامی, 1(4), pp. 57-75.
VANCOUVER
سعیدی ابواسحاقی, محسن, بهمن پوری, عبدالله. بررسی تطبیقی رویکرد شهید صدر با رویکرد سنتی فقها در موضوع شناسی مسائل مستحدثه. مطالعات میانرشتهای تمدنی انقلاب اسلامی, 1401; 1(4): 57-75.